Wat houdt technisch personeel in?
Er zijn erg veel banen te vinden in de technische sector. Deze sector is namelijk heel breed en de vraag naar technisch personeel is daarom ook groot. Als je wilt werken in de techniek kun je bij allerlei verschillende bedrijven en banen terecht, bijvoorbeeld in de bouw als architect, werktuigbouwkundige of civiel ingenieur. Je kunt echter ook werken in de technische sector op een veel ‘kleinere schaal’, zoals in de ICT. Hier horen banen bij zoals software ontwikkelaar, data scientist, hardware engineer of technisch adviseur. Voor deze banen is natuurlijk wel een diploma en veel kennis over het vakgebied nodig.
De grote vraag naar technisch personeel
De vraag naar technisch personeel is op het moment erg groot en is aan het stijgen. Sinds het jaar 2016 begon de vraag naar technisch personeel vooral omhoog te gaan tot het jaar 2018. In de jaren 2018 en 2019 stabiliseerde deze groei en daarna volgde er een dipje in de grafiek in het jaar 2020. Deze daling in de vraag kwam door de COVID-19 pandemie. In 2021 is de vraag echter weer heel hard gaan stijgen. Er is nu dus een groot aantal open vacatures in de technische sector. Om dit tekort aan werknemers tegen te gaan is het belangrijk om jongeren enthousiast te maken, zodat we meer mensen hebben die in de techniek willen werken.
Komen aan technisch personeel via detachering
Een effectieve manier om dit tekort aan personeel tegen te gaan is om meer mensen specialist in de technische detachering te laten worden. Als specialist in de technische detachering werk je voor een korte periode bij veel verschillende bedrijven. Je krijgt vaak zelfs meer betaald dan vaste werknemers bij het bedrijf waar je aan wordt ‘uitgeleend’. Door technisch personeel aan te nemen via deze detacheringsbureaus kan de vraag naar technische professionals snel worden verlaagd, omdat je op een efficiënte manier een specialist in de technische detachering aan je project kunt laten werken. Als deze professional klaar is, kan hij gelijk door naar het volgende bedrijf.