Een auto leasen, wat komt er bij kijken?
Wellicht overweeg je al langere tijd om een auto te leasen voor eigen gebruik of voor je bedrijf. Maar wat houdt het leasen van een wagen nou eigenlijk in en waar moet je rekening mee houden? We geven graag antwoord op deze vragen in het hieronder gegeven overzicht.
Twee soorten gebruik
Over het algemeen kun je de huurauto voor twee doeleinden gebruiken, privé of zakelijk. Er wordt dan ook onderscheid gemaakt tussen zakelijk leasen en privaat leasen. Bij het zakelijk leasen, huur je een auto vanuit je werkgever of vanuit je eigen bedrijf. Als zzp’er is het niet altijd mogelijk om een auto zakelijk te leasen. Indien je nog niet over jaarcijfers beschikt, dan zou je een auto beter privé kunnen leasen.
Bijtelling
Bij zowel zakelijk als private lease, krijg je te maken met bijtelling. Een leaseauto wordt door de overheid namelijk gezien als loon in natura. Je zult dan ook belasting hierover moeten betalen. De hoogte van deze bijtelling is onder meer afhankelijk van de leeftijd van de leaseauto, de waarde van de leaseauto en het type auto. Daarnaast wordt de hoogte van je inkomen ook mee verrekend in de bijtelling.
Het aantal kilometers
Een ander ding waar je van te voren goed over na moet denken, zijn het aantal kilometers dat je denkt te gaan rijden. Het aantal kilometers die je per jaar rijdt hebben invloed op het uiteindelijke af te lossen bedrag. Je kan hiermee vaak beter een iets te ruime inschatting maken dan een te krappe. Indien je namelijk over je limiet komt, dien je te betalen voor elke extra gereden kilometer. Het kan dan nog wel eens duur uitpakken.
Full operational lease
Bij zowel private lease als zakelijke lease is het verstandig om voor een full operarional lease te kiezen. Je betaald dan één bedrag iedere maand, waarin vrijwel alle kosten gedekt zitten. Dus onderhoud, reparaties, verzekeringen en zelfs belastingen zijn hierin gedekt. Slechts de brandstof is nog voor eigen rekening. De leasemaatschappij is dus zowel economisch als juridisch de eigenaar van de auto. Dit is voor zakelijke rijders zeer ideaal, omdat de kosten op deze manier niet drukkend zijn op de balans van de onderneming. Er blijft zo meer geld over om te investeren. Bovendien zit je op deze manier niet met het restwaarde risico van de wagen. Je levert de wagen immers weer in.
Al met al, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden voordat je daadwerkelijk besluit om een auto te leasen. Informeer daarom goed en lees jezelf goed in over de materie. De verkeerde keuze kan op deze manier voorkomen worden.